Najnowsze Regiony Trzcianka Wydarzenia

Drugie śniadanie to nie tylko szybka kanapka z serem. To posiłek, który pozwala zadbać o zdrowie i energię na resztę dnia – zarówno najmłodszych, jak i osób dorosłych. Tymczasem własnoręcznie przygotowane bułeczki czy bajgle to świetny sposób, by połączyć dobry smak z odrobiną kreatywnej zabawy w kuchni. Co więcej, sprawdzą się one zarówno w szkolnym plecaku, jak i w biurowym lunchboxie.

Domowe wypieki – zdrowiej i smaczniej

Nic nie smakuje tak dobrze, jak pieczywo prosto z piekarnika. Bajgle czy bułeczki własnej roboty to doskonała alternatywa dla gotowych produktów – wiemy, co się w nich znajduje, a więc unikamy konserwantów.  Ponadto dodatki możemy dopasować do naszych preferencji.

Domowe wypieki to nie tylko zdrowsza opcja, ale też wspaniała okazja do wspólnego spędzania czasu. Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, więc z pewnością przypadnie im do gustu ugniatanie ciasta i dekorowanie. To świetna lekcja kreatywności i samodzielności. Jeśli chodzi o dodatki – ogranicza nas tylko wyobraźnia – podkreśla specjalistka KiK. Możemy eksperymentować ze składnikami do samych kanapek – klasycznym serem i szynką, pastą z awokado, jajkiem czy pieczonymi warzywami. Świetnie sprawdzą się też hummus, świeże zioła i warzywa. Dodatkowo możemy przebierać w posypkach, od ulubionych nasion po ziarna – dodaje .

Drugie śniadanie dla całej rodziny

Kanapki czy bajgle przygotowane na świeżo lub poprzedniego dnia wieczorem to świetny sposób, by zabrać ze sobą porcję energii do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Warto pamiętać, że to, co wkładamy do lunchboxa, wpływa na naszą koncentrację i samopoczucie w ciągu dnia. Zbilansowane, kolorowe drugie śniadanie daje siłę do nauki i pracy, a przy tym zwyczajnie poprawia humor – zaznacza ekspertka KiK.

Bajgle na słodko lub słono – przygotuj je sama!

Poza klasycznymi bułeczkami warto spróbować swoich sił w świeżo pieczonych bajglach – puszystych w środku, z delikatnie chrupiącą skórką, będących idealną bazą do śniadaniowych kanapek. Charakterystyczny otworek w środku to nieduża modyfikacja, której efekt końcowy daje znacznie więcej frajdy, a do tego cieszy oko. W końcu dobrze wiemy, że jemy także „oczami”. Jak je przyrządzić?

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g mleka
  • 25 g miękkiego masła
  • 25 g cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 650–700 g mąki pszennej
  • 250 g ciepłej wody
  • 1 białko (do posmarowania)
  • mak/ziarna do posypania

W dużej misce połącz jajko, ciepłe mleko, masło, cukier, drożdże i wodę. Dodaj sól i mąkę, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min. Rozgrzej piekarnik do 200°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki, zrób w każdej dziurkę i rozciągnij. Odstaw na 10 min. Po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym białkiem, posyp ziarnami i spryskaj wodą. Piecz 20 min, aż się zezłocą. Wyjęte bajgle ponownie zwilż, by skórka była miękka. Podawaj na słodko – z twarożkiem, owocami i miodem – lub w wersji wytrawnej, np. z ogórkiem i szczypiorkiem. Talerz do serwowania możesz dodatkowo ozdobić warzywami w słupkach.

Apetyczne i efektowne w jednym

Domowe wypieki mają swój urok – nie tylko smakują, ale też mogą naprawdę pięknie wyglądać, jeśli tylko poświęcimy im nieco energii i czasu – w efekcie drugie śniadanie staje się jeszcze przyjemniejsze. Co więcej, ma to niemałe znaczenie w przypadku najmłodszych –  przemyślane podanie może zachęcić dzieci do jedzenia warzyw.

– Aby stworzyć prawdziwe śniadanie mistrzów wystarczy tak naprawdę kilka prostych dodatków: kolorowe talerze, deska do serwowania wypieków, wiklinowe koszyczki lub też miseczki na dodatki w postaci świeżych warzyw, owoców, serka czy miodu. Nawet zwykła kanapka wygląda inaczej, gdy podamy ją na ładnym talerzu. To małe rzeczy, które sprawiają, że posiłek nabiera wyjątkowego charakteru – dodaje specjalistka KiK.