Przez długie lata piwo Brackie Cieszyn było tradycyjnym, wręcz kultowym trunkiem dla mieszkańców Śląska Cieszyńskiego. Można było je spotkać niemal na każdym kroku. Teraz znika z rynku. I chyba bezpowrotnie. Grupa Żywiec, producent piwa, wyjaśnia powody swojej decyzji.
Piwo Brackie Cieszyn warzono w Browarze Zamkowym w Cieszynie.
– To piwo jasne dolnej fermentacji, o pięknej bursztynowej barwie i pełnym, wyrazistym smaku. Produkowano je w otwartych kadziach fermentacyjnych, które są dzisiaj unikatem na skalę Europy – informuje Gazeta Wyborcza.
Już kilka lat temu produkcję piwa Brackie Cieszyn zaczęto ograniczać. Zrezygnowano z rozlewania go do puszek i butelek. Dostępne było tylko w kegach w lokalach gastronomicznych. Okazało się jednak, że i w tej formie można je było coraz rzadziej spotkać. Miłośnicy Brackiego poczuli się zawiedzeni. Tym bardziej, że pojawiły się informacje o wstrzymaniu produkcji ich ulubionego piwa.
Co właściwie się stało? W grudniu ubiegłego roku Grupa Żywiec sprzedała Browar Zamkowy Cieszyn. I chociaż prawa do marki pozostały w rękach Żywca, to grupa nie zdecydowała się na dalszą produkcję. Dlaczego?
– Sprzedaż browaru w Cieszynie złożyła się w czasie z zamknięciem gastronomii związanym z COVID-19, co spowodowało wstrzymanie produkcji kegi. Na ten moment nie planujemy wznowienia produkcji – wyjaśnia Magdalena Brzezińska, dyrektor ds. korporacyjnych Grupy Żywiec cytowana przez Gazete Wyborcza.
(Red.)
Fot. Grupa Żywiec