SZYDŁOWO. W niedzielne popołudnie w Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie odbył konkurs „Kulinarna Krajna”. Wzięło w nim udział 13 zespołów reprezentujących głównie Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia z łącznie 8 gmin wchodzących w skład Lokalnej Grupy Działania „Krajna nad Notecią” tj. z terenu powiatu pilskiego. Tematem tegorocznej, piątej już edycji konkursu był „Moltych z pyry”, czyli posiłek z ziemniaka.
Celem konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, jest kultywowanie tradycji wytwarzania potraw regionalnych i promocja tradycji kulinarnych na Krajnie, kreowanie Krajny jako regionu poszukującego i silnie wspierającego wytwarzanie, ochronę i promocję żywności.
Oprócz smaku dania głównego, jury w składzie: Mirosława Rutkowska – Krupka- Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Marek Kamiński – członek Zarządu Powiatu Pilskiego oraz Stefan Rola – Kierownik Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią, przyznali dodatkowe punkty za smak i pomysłowość, dekorację i estetykę stoiska, opis słowny prezentowanych produktów, a także obecność innych potraw uznawanych za tradycyjne krajeńskie.
Po kilku godzinach degustacji i rozmów z drużynami jury najwięcej punktów przyznało Kole Gospodyń Wiejskich w Bądeczu, które otrzymało nagrodę pieniężną, podobnie jak dwie pozostałe drużyny z Dziembówka i Białośliwia.
Konkurs „Kulinarna Krajna” co roku integruje lokalną społeczność poprzez ukierunkowanie na tradycję i dziedzictwo kulinarne, a także pozwala na spędzenie wolnego czasu w miłej i smacznej atmosferze.
Konkurs organizowany był przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Krajna nad Notecią” przy współpracy z Gminą Szydłowo oraz Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie. Honorowy patronat nad konkursem objął Starosta Pilski Eligiusz Komarowski.
Paulina Miszczak