PIŁA. Sześć tysięcy jaj i patelnia o powierzchni pięciu metrów kwadratowych ? już ta lakoniczna informacja powinna zaintrygować nie tylko smakoszy, ale także zwolenników bicia rekordów. Dlaczego? Bowiem 15 lipca o godzinie 15. na pilskiej wyspie będzie smażona największa jajecznica w Polsce. Organizator imprezy – Bank Żywności w Pile ? zaprasza wszystkich mieszkańców do strefy kibica, jednocześnie zapewniając, że zabawa będzie przednia, a jajecznica wyśmienita. I emocji nie zabraknie.
Nie ma co ukrywać, zanosi się na wspaniałe kulinarne widowisko z udziałem Ambasadora Pilskiego Banku Żywności Matteo Brunettiego, który wraz z uznanym szefem kuchni Waldemarem Załuskim podejmą próbę pobicia rekordu Polski – Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości w smażeniu jajecznicy. Póki co ani kucharze, ani organizator nie zdradzają receptury, ale gwarantują, że jajecznica będzie przepyszna.
– Do Piły zostanie przywieziona największa w Polsce plenerowa patelnia o powierzchni blisko 5 mkw. Jej montaż wraz z palnikami odbędzie się już na wyspie. Wszystko będzie bezpiecznie przygotowane – zapewnia koordynator wydarzenia z ramienia PBŻ Jerzy Wyczechowski.
Lecz impreza na wyspie to nie tylko bicie rekordów i kosztowanie jajecznicy, to także mnóstwo niespodzianek i koło fortuny, w którym każdy wygrywa.
Jest jeszcze jeden cel tego wielkiego wydarzenia?
–Tą imprezą będziemy zachęcać mieszkańców, by nie marnowali żywności. Jednocześnie podziękujemy pilanom i wolontariuszom za ich udział w zbiorkach żywności, za pracę na rzecz potrzebujących. Podziękujemy wszystkim pracownikom pomocy społecznej i organizacjom pozarządowym subregionu, którzy razem z nami rozdzielili żywność z unijnego programu PAED 20 tysiącom osób – podkreśla prezes PBŻ Mieczysław Augustyn.
Wielkie smażenie, to także wielkie emocje. Dariusz Kubicki, dyrektor pilskiego MOSiR-u – ma nadzieję, że bicie rekordu przyciągnie do strefy kibica? kibiców, którzy po odpadnięciu Polaków z mistrzostw, rzadziej goszczą na wyspie.
A nawet jeśli kogoś futbol nie pasjonuje, to zawsze będzie mógł pokibicować kucharzom, zwłaszcza, że będą mieli do wykonania nie lada zadanie.
Rekord światowy to jajecznica z 18 jaj. Do największej polskiej jajecznicy jak dotąd zużyto 5 tysięcy jaj. Ta pilska z 6 tysięcy jaj znacznie tę poprzeczkę podniesie. Potrawa nasyci około trzech tysięcy osób.
(WM)