Możliwe jest, że wkrótce odrodzi się tradycja produkcji wina w Jastrowiu. Legendy z tym związane są bardzo mocno zakorzenione w lokalnej społeczności. Winorośl jako symbol wina znajduje się w herbie gminy, dodatkowo w pamięci starszych osób jest widok górek, na których mogły znajdować się winnice. Od tego roku ruszyła długo wyczekiwana produkcja win u jednego z przedsiębiorców. Jeszcze przed świętami można zakupić produkty bezpośrednio od producenta. Produkcja winorośli w Polsce jest nieco trudna ze względu na przymrozki, lecz nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby wykorzystywać także popularne w kraju owoce jak jabłko, porzeczka czy wiśnia, do tej pory niewykorzystywane masowo przez winiarstwo. W Jastrowskim zakładzie produkcyjnym znajdziemy także wino z aronii, które już dziś urzeka smakiem wielu koneserów, a dodatkowo ma wiele walorów zdrowotnych. Mało kto wie, że to właśnie aronia może być świetnym produktem eksportowym w winie, bo w Polsce mamy niemal 60% światowej produkcji. Właściciel małego zakładu produkcyjnego, Pan Paweł, kilkanaście lat spędził w jednej z najbardziej cenionych winnic niemieckich. Zdobyta tam wiedza i doświadczenia oraz wyostrzone kubki smakowe, których może pozazdrościć niejeden kiper, pozwalają wytwarzać wysokogatunkowe wino ? dziś do produkcji wykorzystywane są owoce produkowane w Polsce, które mają wielki potencjał na stworzenie czegoś innego niż to co mamy na półkach sklepowych. Klimat się zmienia i granica klimatyczna uprawy winorośli przesuwa się na północ, zatem możliwe, że kiedyś jeszcze w naszych okolicach powstaną winnice, gdzie znajdą się gatunki winorośli spełniające wymagania do produkcji wysokogatunkowego wina. Dziś korzystajmy z wysokiej jakości owoców polskich takich jak jabłko, aronia, porzeczka czy wiśnia.- podkreśla Paweł Rudnik Rynek wina w Polsce rośnie nieprzerwanie od 10 lat, w tempie średnio 7 proc. rocznie. Zmienia się także kultura picia alkoholu i wina często stają na stole do podkreślenia smaku potraw lub jako aperitif. W jastrowskim zakładzie zabutelkowano już pierwsze partie produktów. Najczęściej dosładzane są miodem z lokalnych pasiek co sprawia, że smak jest wyjątkowy. Tak wartościowego towaru nie uda się znaleźć na półkach sklepowych, dlatego docelowo ma być możliwość zakupu w sklepach internetowych i w restauracjach. Cena obecnie jest niższa niż wartość napoju, aby zachęcić do smakowania trunku i zaczyna się od 20 zł. Zanim zostanie bardziej rozwinięty kanał dystrybucji dający łatwość zakupu, właściciel z przyjemnością sprzedaje nawet pojedyncze sztuki bezpośrednio zainteresowanym osobom, a dostępne wina można obejrzeć osobiście w Jastrowiu.
Wkrótce dłuższy wywiad z Panem Pawłem Rudnikiem o jego pasji Zakład produkcyjny Cydro-win znajduje się w Jastrowiu, ul.Boczna 20, telefon 532 232 555