Na stołach dominowały smaki i potrawy od zawsze kojarzone ze świątecznym stołem jaja pod wieloma postaciami, sałatki warzywne, rolady… W sali wiejskiej w Czernicach członkinie i członkowie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Zakrzewo wspólnie przygotowali Stół Wielkanocny.
Podobne wydarzenie zorganizowane zostało w 2019 r., niestety przez dwa ostatnie lata wskutek ograniczeń pandemicznych stoły świąteczne się nie odbyły. Tym bardziej cieszy, że udało się reaktywować ten zwyczaj, który – przypomnijmy – został nagrodzony przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego jako jedna z najlepszych inicjatyw prokulturowych na terenie całej Wielkopolski.
W spotkaniu brał udział Wójt Gminy Zakrzewo Marek Buława, który złożył wszystkim obecnym serdeczne życzenia w związku z nadchodzącymi świętami Wielkiej Nocy. Wójt wyraził również swój podziw wobec talentu kulinarnego gospodyń, które przygotowały z tej okazji wspaniałe dania.
Na stołach dominowały smaki i potrawy od zawsze kojarzone ze świątecznym stołem: jaja pod wieloma postaciami, sałatki warzywne, rolady, pieczenie, sery, wędliny, zupy, pasztety, placki i wiele innych przysmaków. Po krótkiej części oficjalnej i wprowadzeniu wszyscy uczestnicy tego wydarzenia zjedli wspólny tradycyjny posiłek, który stanowił wyjątkowy przedsmak świąt.
Była to niepowtarzalna okazja do degustacji potraw przygotowywanych przez poszczególne koła gospodyń, spośród których każde ma przecież jakieś swoje popisowe i ulubione przepisy.
Gmina Zakrzewo