Drugie śniadanie to nie tylko szybka kanapka z serem. To posiłek, który pozwala zadbać o zdrowie i energię na resztę dnia – zarówno najmłodszych, jak i osób dorosłych. Tymczasem własnoręcznie przygotowane bułeczki czy bajgle to świetny sposób, by połączyć dobry smak z odrobiną kreatywnej zabawy w kuchni. Co więcej, sprawdzą się one zarówno w szkolnym plecaku, jak i w biurowym lunchboxie.
Domowe wypieki – zdrowiej i smaczniej
Nic nie smakuje tak dobrze, jak pieczywo prosto z piekarnika. Bajgle czy bułeczki własnej roboty to doskonała alternatywa dla gotowych produktów – wiemy, co się w nich znajduje, a więc unikamy konserwantów. Ponadto dodatki możemy dopasować do naszych preferencji.
– Domowe wypieki to nie tylko zdrowsza opcja, ale też wspaniała okazja do wspólnego spędzania czasu. Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, więc z pewnością przypadnie im do gustu ugniatanie ciasta i dekorowanie. To świetna lekcja kreatywności i samodzielności. Jeśli chodzi o dodatki – ogranicza nas tylko wyobraźnia – podkreśla specjalistka KiK. – Możemy eksperymentować ze składnikami do samych kanapek – klasycznym serem i szynką, pastą z awokado, jajkiem czy pieczonymi warzywami. Świetnie sprawdzą się też hummus, świeże zioła i warzywa. Dodatkowo możemy przebierać w posypkach, od ulubionych nasion po ziarna – dodaje .
Drugie śniadanie dla całej rodziny
Kanapki czy bajgle przygotowane na świeżo lub poprzedniego dnia wieczorem to świetny sposób, by zabrać ze sobą porcję energii do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
– Warto pamiętać, że to, co wkładamy do lunchboxa, wpływa na naszą koncentrację i samopoczucie w ciągu dnia. Zbilansowane, kolorowe drugie śniadanie daje siłę do nauki i pracy, a przy tym zwyczajnie poprawia humor – zaznacza ekspertka KiK.
Bajgle na słodko lub słono – przygotuj je sama!
Poza klasycznymi bułeczkami warto spróbować swoich sił w świeżo pieczonych bajglach – puszystych w środku, z delikatnie chrupiącą skórką, będących idealną bazą do śniadaniowych kanapek. Charakterystyczny otworek w środku to nieduża modyfikacja, której efekt końcowy daje znacznie więcej frajdy, a do tego cieszy oko. W końcu dobrze wiemy, że jemy także „oczami”. Jak je przyrządzić?
Składniki:
- 1 jajko
- 100 g mleka
- 25 g miękkiego masła
- 25 g cukru lub miodu
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 650–700 g mąki pszennej
- 250 g ciepłej wody
- 1 białko (do posmarowania)
- mak/ziarna do posypania
W dużej misce połącz jajko, ciepłe mleko, masło, cukier, drożdże i wodę. Dodaj sól i mąkę, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min. Rozgrzej piekarnik do 200°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki, zrób w każdej dziurkę i rozciągnij. Odstaw na 10 min. Po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym białkiem, posyp ziarnami i spryskaj wodą. Piecz 20 min, aż się zezłocą. Wyjęte bajgle ponownie zwilż, by skórka była miękka. Podawaj na słodko – z twarożkiem, owocami i miodem – lub w wersji wytrawnej, np. z ogórkiem i szczypiorkiem. Talerz do serwowania możesz dodatkowo ozdobić warzywami w słupkach.
Apetyczne i efektowne w jednym
Domowe wypieki mają swój urok – nie tylko smakują, ale też mogą naprawdę pięknie wyglądać, jeśli tylko poświęcimy im nieco energii i czasu – w efekcie drugie śniadanie staje się jeszcze przyjemniejsze. Co więcej, ma to niemałe znaczenie w przypadku najmłodszych – przemyślane podanie może zachęcić dzieci do jedzenia warzyw.
– Aby stworzyć prawdziwe śniadanie mistrzów wystarczy tak naprawdę kilka prostych dodatków: kolorowe talerze, deska do serwowania wypieków, wiklinowe koszyczki lub też miseczki na dodatki w postaci świeżych warzyw, owoców, serka czy miodu. Nawet zwykła kanapka wygląda inaczej, gdy podamy ją na ładnym talerzu. To małe rzeczy, które sprawiają, że posiłek nabiera wyjątkowego charakteru – dodaje specjalistka KiK.