PIŁA. Klub Dobrego Klimatu zaprasza 14 lipca o godz. 18.00 na drugą odsłonę letnich spotkań z cyklu Ekośroda u Wyspiarza. Tym razem będą to warsztaty z kuchni wegetariańskiej i zero waste połączone z degustacją potraw.
Wiele osób rezygnuje lub ogranicza jedzenie mięsa z powodów etycznych. Inni czynią to ze względów zdrowotnych. Są też tacy, którzy robią to z uwagi na dobro środowiska. Nieważne w której grupie się znajdujesz. Nieważne czy jesteś zadeklarowanym wegetarianinem, weganinem, ograniczasz spożycie mięsa, czy dopiero się do tego przymierzasz, te warsztaty są dla Ciebie.
– Podczas naszych cyklicznych, środowych spotkań przekonujemy, że dbanie o środowisko na co dzień jest proste, intuicyjne i tanie – zachęca prowadząca warsztaty Dagmara Hoffmann. – Zapraszamy wszystkich, którzy lubią warzywa, ale nie lubią wyrzucać jedzenia, nie tylko wegan i wegetarian. Udowodnię, że to, co zazwyczaj trafia do śmietnika, może być bardzo smaczne.
W menu są m.in. kiszonki, chipsy z obierek, ser z ziemniaka, pesto z liści rzodkiewki, zupa z liści rzodkiewki, kalarepy i buraków liściowych z posypką chlebową oraz twarożek ze słonecznika. Zapraszamy w najbliższą środę, 14 lipca, o godz. 18.00 do Wyspiarza. Wstęp jest bezpłatny.
Klub Dobrego Klimatu powstał z inicjatywy Altvater Piła jako nieformalna, apolityczna inicjatywa zrzeszająca osoby, stowarzyszenia i instytucje, które aktywnie działają na rzecz ochrony środowiska. KDK znany jest mieszkańcom m.in. z cyklicznych akcji sprzątania Piły, podczas których udało się zebrać kilkadziesiąt ton odpadów z miejsc, w których być ich nie powinno.
Zuzanna Błaszczyk-Koniecko
Altvater Piła