CZARNKÓW. Kwestie zdrowego i racjonalnego żywienia są podstawą właściwego funkcjonowania organizmu. Różne, bardziej lub mniej popularne, filozofie żywieniowe wspominają o potrzebie powrotu do korzeni i spożywania wyłącznie tych produktów, które powstały w klimacie, w którym żyjemy. Duży nacisk kładzie się również na rozwijanie świadomości w zakresie nieprzetworzonej żywności lub tej wytwarzanej z ekologicznych surowców. Niestety zdarza się często, że na drodze do tego, by na naszych talerzach znalazły się zdrowe, ekologiczne i lokalnie wytwarzane produkty, stoi niewiedza związana z tym gdzie można je nabyć. Okazuje się jednak, że lokalni producenci są wśród nas i często, dosłownie ?za płotem?, wytwarzają wysokiej jakości żywność.
Olej z lnianki, tradycyjny chleb na zakwasie, długo dojrzewający ser ekologiczny z pokrzywą albo lubczykiem czy ryby wędzone tradycyjnymi metodami ? to tylko część wciąż unikalnej, a coraz bardziej poszukiwanej oferty produktów lokalnych. Często, choć trudno w to uwierzyć, cenne pod względem jakości i smaku produkty powstają w sąsiednim gospodarstwie lub są do nabycia całkiem blisko, z tym że nabywca o tym nie wie.
Z myślą o wszystkich, którym sprawy żywienia, jakości produktów, a także ich walory smakowe leżą na sercu ? tworzymy specjalną zakładkę na stronie internetowej tuodpoczniesz.pl, która uwzględnia ten ważny aspekt.
Chcemy promować lokalnych producentów, którzy najczęściej sezonowo, jak w przypadku produkcji serów czy miodów, a czasem na, niewiele ponad, własne potrzeby produkują i sprzedają lokalnie. Chcemy dotrzeć do niewielkich manufaktur, które doceniają to, co wyhodowane lub wytworzone w miejscu, w którym żyjemy.
Wszystkich tych, którzy znają takich wytwórców lub sami nimi są prosimy o kontakt, celem zamieszczenia informacji na aktualizowanej stronie internetowej. Bez względu na to czy jest to miód, chleb, wędliny, sery czy ryby ? wszystko co naturalnie i lokalnie wytwarzane zawsze znajdzie nabywców, którzy docenią ten fakt.
Więcej informacji można uzyskać, kontaktując się z Wydziałem Zdrowia i Współpracy Społecznej Starostwa Powiatowego w Czarnkowie (tel. 660 753 325) lub na stronie www.tuodpoczniesz.pl, w zakładce: Lokalni producenci żywności.
Ludwika Wikieł
Starostwo Powiatowe w Czarnkowie
Foto. Ten kto choć raz spróbował tradycyjnie wypiekanego chleba na zakwasie czy świeżych jaj od ?szczęśliwych kur? ? doceni ich smak i zada sobie trud, by znaleźć lokalnych dostawców najczęściej kupowanych produktów spożywczych.