Nowe „Jadłodzielnie”. Także w Budzyniu i Trzciance

Chodzież Najnowsze Trzcianka Wydarzenia

W Wielkopolsce powstanie 8 nowych jadłodzielni. Radni Sejmiku Województwa Wielkopolskiego przyjęli uchwałę w ramach rozstrzygnięcia konkursu „Wielkopolskie Jadłodzielnie”. Wsparcie w wysokości 113 tys. zł pozwoli utworzyć 8 miejsc dzielenia się żywnością w naszym Regionie. 

Samorząd Województwa Wielkopolskiego ogłosił konkurs skierowany do Samorządów Terytorialnych na możliwość uzyskania dofinansowania stworzenia miejsca ograniczającego marnowanie żywności pt. „Wielkopolskie Jadłodzielnie”. Jadłodzielnie to punkty, w których mieszkańcy dzielą się żywnością, która jest zdatna do spożycia, w sytuacji gdy zakupili lub ugotowali za dużo. Zostawiają żywność dla wszystkich innych, którzy mają na nią ochotę. Jadłodzielnia powinna być wyposażona w chłodnię oraz regał na warzywa, owoce czy opakowane produkty sypkie.

-„Wielkopolskie Jadłodzielnie” umożliwiają samorządom lokalnym pozyskania środków na stworzenie punktów dzielenia się żywnością zdatną do spożycia, gdzie mieszkańcy będą mogli pozostawić żywność i produkty spożywcze w odpowiednich warunkach dla innych mieszkańców swoich miejscowości. Dofinansowanie uzyskało 8 przedsięwzięć na łączną kwotę blisko 113 tys. zł. Dzięki funkcjonowaniu takich punktów podniesiona zostanie świadomość lokalnych społeczności dotycząca racjonalnego gospodarowania żywnością i produktami. To także piękna inicjatywa wzmacniania więzi społecznych – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

W ramach konkursu zgłoszono 8 projektów, które po ocenie formalnej i merytorycznej wniosków zostały zakwalifikowane do uzyskania dofinansowania. Wsparcie trafi do Gmin Rawicz, Trzcianka, Luboń, Swarzędz, Budzyń, Szamotuły, Sulmierzyce oraz Koło. Samorządy pozyskały dofinansowanie od 6 tys. zł do nawet 20 tys. zł, przy czym kwota nie mogła przekroczyć 80% wartości przedsięwzięcia zgodnie z regulaminem konkursu.

Powołanie konkursu jest jedną z form realizacji „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. W ramach realizacji jego założeń powoływane są inicjatywy zwiększające świadomość konsumentów na temat racjonalnego  gospodarowania żywnością. Doskonale w ten trend wpisuje się tworzenie miejsc, gdzie nadmiar żywności lub produktów spożywczych może zostać przekazany innym osobom.

 

Bartosz Zalas
UMWW Poznań