Piwo Brackie Cieszyn znika z rynku. Zawiniła… pandemia?

Chodzież Czarnków Najnowsze Piła Regiony Wałcz Wydarzenia Złotów

Przez długie lata piwo Brackie Cieszyn było tradycyjnym, wręcz kultowym trunkiem dla mieszkańców Śląska Cieszyńskiego. Można było je spotkać niemal na każdym kroku. Teraz znika z rynku. I chyba bezpowrotnie. Grupa Żywiec, producent piwa, wyjaśnia powody swojej decyzji.

Piwo Brackie Cieszyn warzono w Browarze Zamkowym w Cieszynie.

– To piwo jasne dolnej fermentacji, o pięknej bursztynowej barwie i pełnym, wyrazistym smaku. Produkowano je w otwartych kadziach fermentacyjnych, które są dzisiaj unikatem na skalę Europy – informuje Gazeta Wyborcza. 

Już kilka lat temu produkcję piwa Brackie Cieszyn zaczęto ograniczać. Zrezygnowano z rozlewania go do puszek i butelek. Dostępne było tylko w kegach w lokalach gastronomicznych. Okazało się jednak, że i w tej formie można je było coraz rzadziej spotkać. Miłośnicy Brackiego poczuli się zawiedzeni. Tym bardziej, że pojawiły się informacje o wstrzymaniu produkcji ich ulubionego piwa.

Co właściwie się stało? W grudniu ubiegłego roku Grupa Żywiec sprzedała Browar Zamkowy Cieszyn. I chociaż prawa do marki pozostały w rękach Żywca, to grupa nie zdecydowała się na dalszą produkcję.  Dlaczego?

– Sprzedaż browaru w Cieszynie złożyła się w czasie z zamknięciem gastronomii związanym z COVID-19, co spowodowało wstrzymanie produkcji kegi. Na ten moment nie planujemy wznowienia produkcji – wyjaśnia Magdalena Brzezińska, dyrektor ds. korporacyjnych Grupy Żywiec cytowana przez Gazete Wyborcza.

(Red.) 

Fot. Grupa Żywiec