PIŁA. 8 października, na targowisku miejskim przy ul. Rynkowej ponownie zagościły produkty regionalne. Na mieszkańców Piły i okolic, którzy tego dnia odwiedzili targowiska, czekały liczne degustacje, promocje czy konkursy.
Na dodatkowej powierzchni wystawienniczej dominowała zdrowa żywność z upraw organicznych. Można było kupić miody, oleje czy wyroby wędliniarskie wykonywane według domowych receptur. Oczywiście nie zabrakło chleba w różnych formach i smakach. Za najlepszy produkt regionalny uznano „Ligawę wieprzową” wytwarzana przez Domową Spiżarnię Wujka Huberta. Na podium znalazła się także „Kiełbasa salcesonowa” z Tata Gra i Wędzi (receptura z 1768 roku) oraz „Zielony miód ze spadzi modrzewiowej” z Pasieki Banaś i Syn.
W tym roku „Smaki Regionu” splotły się z „Poezją na Targowisku w Pile”. Dla ducha były występy młodzieży z Centrum Kształcenia „Nauka” i prezentacja poezji o smakach jesieni a dla ciała gorąca kawa, herbata i pyszne ciasteczka od Spółki Tarpil.
Joanna Przybył TARPIL