Wielkopolska ogranicza marnowanie żywności

Interwencje Najnowsze Wydarzenia
Okres Wielkanocny to czas kiedy w wielu wielkopolskich domach powstają nadwyżki żywności. Samorząd Województwa Wielkopolskiego aktywnie działa na rzecz zmniejszenia marnotrawienia żywności. Jednym z rozwiązań tego zjawiska mogą być Jadłodzielenie, które powstały w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. Założenia programu umożliwiają realizację szeregu inicjatyw, które zwracają uwagę społeczeństwa na kwestię marnowania żywności i zachęcają do aktywnego uczestnictwa w tym pozytywnym trendzie.
Święta Wielkiej nocy to okres, gdzie w wielu domach przygotowywane są liczne tradycyjne potrawy nawiązujące do symboli obchodzonych świąt. Bardzo często ulega ona zepsuciu i zmarnowaniu. Na terenie Wielkopolski w ramach program
„Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”, od 2021 roku, w Wielkopolskich miejscowościach: w Szamotułach, Luboniu, Swarzędzu Sulmierzycach, Budzyniu i Trzciance powstały i funkcjonują Jadłodzielnie – miejsca, w których można zostawić wymienić i podzielić się i wyprodukowaną żywnością z innymi mieszkańcami ratując przed ją zmarnowaniem. Tegoroczna druga już edycja tego konkursu jest w trakcie rozstrzygnięcia.
Okres Świąt sprzyja zakupom sporych ilości żywności, która mimo starań ulega zepsuciu i zmarnowaniu. Zmiana nawyków konsumenckich oraz udostępnienie społeczeństwu nowoczesnych i przenośnych miejsc jakimi są Jadłodzielnie jest jednym z działań realnie wpływających na ograniczenie marnowania żywności i wzrostu świadomości mieszkańców, którzy w swoich „małych ojczyznach” biorą czynny udział w ograniczeniu tego zjawiska.
– Obecność takich miejsc w naszym otoczeniu to ważny krok, dzięki któremu członkowie lokalnych społeczności mogą wymieniać się nadwyżkami żywności oraz dzielić się z tymi którzy, akurat jej potrzebują – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Wybuch pandemii na początku 2020 roku, Wojny na Ukrainie w br., a także liczne zbiórki żywności w okresach przedświątecznych pokazały jak istotna jest sprawna dystrybucja żywności do osób jej potrzebujących. Samorząd Województwa Wielkopolskiego
widząc ogromne znaczenie sprawnego funkcjonowania organizacji pozarządowych zajmujących się magazynowaniem, dystrybucją oraz transportem żywności na terenie Wielkopolski organizuje konkursy dotacyjne, w których Banki Żywności oraz organizacje
pomocowe mogą uzyskać wsparcie finansowe na pokrycie części kosztów związanych z dystrybuują żywności w obszarach swojej działalności.
– W Polsce rocznie marnuje się blisko 5 milionów ton żywności, z czego blisko 0,5 mln ton w Wielkopolsce. Samorząd Województwa Wielkopolskiego w ubiegłym roku przeznaczył ponad 300 tys. zł w ramach 3 zadań związanych z ograniczeniem marnowania żywności i jej dystrybucją do potrzebujących. W 2022 roku z budżetu Województwa Wielkopolskiego zarezerwowano środki w wysokość 500 tys. zł na transport i dystrybucję żywności przez organizacje pozarządowe i pomocowe oraz 225 tys. zł w ramach drugiej edycji konkursu Wielkopolskie Jadłodzielnie skierowanego do gmin, powiatów oraz organizacji pozarządowych – dodaje Wicemarszałek Krzysztof Grabowski.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego już od 2017 roku zajmuje się problemem marnotrawstwa i strat żywności, kiedy zaczął realizować międzynarodowy projekt EcoWaste4Food z programu Interreg Europa. Ważnym krokiem było opracowanie „Programu
ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” wpisującego się się w cele operacyjne „Strategii rozwoju województwa wielkopolskiego do 2030 roku”, której jednym z założeń jest zmniejszenie marnowania jedzenia przez
wielkopolan.

 

  • Bartosz Zalas

    Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi

    Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego