Nie mamy żadnych wątpliwości, że bez pszczół nasz świat byłby ubogi, smutny, pozbawiony kolorów i smaków. To właśnie one zapewniają odpowiednie zapylenie roślin ozdobnych, drzew, warzyw i owoców, dlatego są szczególnie ważne dla odpowiedniego funkcjonowania ogródków działkowych, lasów, parków miejskich i innych zielonych przestrzeni miasta. Pszczoły miodne, trzmiele i pszczoły samotnice odżywiają się pyłkiem i nektarem roślin. Zbierając pokarm, przenoszą pyłek z kwiatu na kwiat ? z pylników na znamiona słupków ? dzięki czemu mogą się zawiązać owoce i wykształcić nasiona. Pyłek dostarcza owadom białko, nektar zaś cukry i wodę.
Na całym świecie zmniejsza się liczba pszczół miodnych i dziko żyjących owadów zapylających. Pszczelarze biją na alarm i skarżą się na wysokie straty, które sięgają średnio 20% populacji rocznie, a w niektórych krajach przekraczają 50%.
Czy wiesz, że…
Większość roślin, które zjadamy, wymaga zapylenia przez owady, to aż 1/3 tego, co jemy. W samej Europie 4000 odmian warzyw zależy od pracy owadów zapylających. To im zawdzięczamy m.in. jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki, czereśnie, borówki, ogórki, pomidory i wiele innych.
Pszczołom brakuje miejsc, gdzie mogłyby bezpiecznie żyć, rozmnażać się i zdobywać pokarm. Można im pomóc poprzez tworzenie miejsc przyjaznych pszczołom tzw. ?kwietnych stołówek?, czyli przestrzeni, gdzie oprócz innych roślin, rosną również rośliny pyłko- i nektarodajne. Takimi miejscami mogą być: rabaty kwietne, klomby i trawniki miejskie z niewielkim nieskoszonym fragmentem, co pozwoli na zakwitnięcie roślin, a także parki, skwery, aleje drzew z krzewami, ogródki działkowe i przydomowe.
Oczywiście miejsc przyjaznych pszczołom nie trzeba wcale zakładać od nowa, wystarczy zagospodarować już istniejącą rabatę, klomb czy trawnik dosadzając rośliny przyjazne pszczołom m.in. poprzez budowanie hoteli dla pszczół i owadów dziko żyjących.
Czy wiesz, że…
W Polsce żyje 470 gatunków owadów pszczołowatych. Aż 222 z nich zagrożone jest wyginięciem. Ochrona owadów zapylających jest ważnym elementem działań na rzecz zachowania bioróżnorodności i utrzymania wydajności produkcji żywności.
Co możesz zrobić?
- Sadź i siej rośliny miododajne, czyli takie, które dostarczają nektaru i pyłku, w ogródku, na balkonie, na nieużytkach, miedzach, zaniedbanych trawnikach itd.;
- jeśli masz ogród pozostaw w nim część dziką, naturalną z miododajnymi roślinami łąkowymi oraz miejscami, gdzie owady mogą założyć gniazdo. Nie wypalaj liści i traw, stanowią miejsce gniazdowania i kryjówkę dla wielu owadów. Wiele owadów zakłada gniazda w glebie, nie przekopuj jej zbyt często;
- w miarę możliwości kupuj produkty rolnictwa ekologicznego, wolne od GMO ? są nie tylko zdrowsze dla Ciebie i Twojej rodziny, ale również ich produkcja nie zagraża pszczołom i jest przyjazna środowisku;
- kupuj miód od certyfikowanych lub sprawdzonych lokalnych rolników (uważaj na miody sprzedawane bez etykiet. Unikaj miodów z etykietą ?z poza Unii Europejskiej?, dzięki temu twój miód będzie zdrowszy, gdyż normy użycia pestycydów są bardziej restrykcyjne;
- zbuduj dom dla dzikich pszczół.
(Red.)
Źródło: www.zlotow.pl