Kolorowy świat klusek ze Schwalm i wielkopolskiego pyrczoka

Kultura Najnowsze Piła Wydarzenia

35 przepisów kulinarnych z regionu Krajny i Schwalm-Aue ozdobionych artykułami promującymi regiony i pięknymi zdjęciami – tak wygląda nowa publikacja promocyjna wydana przez LGD Krajna nad Notecią. Ruszyła dystrybucja apetycznego wydawnictwa.

Książka jest efektem projektu współpracy pomiędzy Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią i Lokalną Grupą Działania Schwalm-Aue ze środkowej Hesji w Niemczech. Zaprezentowano dwa regiony –  z Polski i Niemiec. Uwypuklono najważniejsze różnice oraz łączące oba regiony podobieństwa.

– W tej publikacji chcieliśmy pokazać piękno przyrody, krajobrazu i zabytków, ale także aktywność mieszkańców obu regionów – powiedział Karol Jagodziński, Prezes LGD Krajna nad Notecią. – Z lektury książki widać, jak wiele jest podobieństw między Krajną, leżącą w północnej Wielkopolsce, a powiatem Schwalm-Aue, zlokalizowanym w środkowej Hesji – dodał Jagodziński.

Szczególny nacisk położono na tradycje kulinarne, jakże ważne i bliskie każdemu. Większość przepisów została sprawdzona podczas organizowanych rok temu warsztatów kulinarnych w Niemczech. Uczestniczyły w niej panie z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu pilskiego oraz Schwalm-Eder.

– W książce zawarto 20 przepisów polskich oraz 15 przepisów niemieckich – powiedział Grzegorz Supron, redaktor książki. -W polskiej części zawarto głównie przepisy, które były już prezentowane przez działające na naszym obszarze koła gospodyń wiejskich podczas konkursów ?Kulinarna Krajna?. Z kolei niemieckie przepisy nawiązują do lokalnych tradycji wiejskich – dodał Supron.

Wśród polskich przepisów znajdują się tak typowe dla regionu północnej Wielkopolski potrawy, jak kruchalec, pyrczok czy potrawka z kurczaka. Są jednak także ciekawe lokalne potrawy, jak zupa rybna Romana z Miasteczka Krajeńskiego, czy sernik ziemniaczany z Pobórki Wielkiej.

Spośród niemieckich przepisów warto w szczególności wypróbować zielony sos, danie weselne ze Schwalm i zapiekankę ziemniaczaną.

Książka została wydana w ramach projektu współpracy ?Kultura i kulinaria ? współpraca dla  rozwoju regionalnego?, dofinansowanego ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Publikacja jest dostępna nieodpłatnie dla wszystkich członków LGD i osób zainteresowanych. Szczegóły na stronie internetowej www.lgdkrajna.pl.

Angelika Krupa

LGD Krajna nad Notecią