Praktyczne wskazówki dla grzybiarzy
- Grzyby najlepiej zbierać podczas suchej pogody. Nie należy wyrywać ich z podłoża, ale delikatnie wyjmować, podtrzymując dłonią. Otwór trzeba starannie zakryć ściółką, żeby nie wyschła grzybnia. Można też wyciąć grzyb nożem, bardzo nisko w dolnej części trzonu, ale pierwszy sposób jest bezpieczniejszy, bo np. trujący muchomor sromotnikowy ma na dole trzonu charakterystyczne bulwiaste zakończenie, dobrze widoczne po wyjęciu, natomiast nie zauważy się go wycinając grzyb.
- Nie należy zbierać grzybów bardzo małych i bardzo młodych, dopiero co wyrośniętych, bo potem z trudem można je rozróżnić. Natomiast stare grzyby jadalne stają się łykowate, twarde i niesmaczne.
- Oczyszczone z ziemi i rozpoznane grzyby najlepiej wkładać do łubianek lub wiklinowych koszyków. Plastikowe torby szczelnie zamykają dopływ powietrza i grzyby szybko się psują.
- Nie wszystkie grzyby trujące są gorzkie i próbowanie ich nie jest wiarygodne, może natomiast wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.
Przygotowanie grzybów
- Grzyby są bardzo nietrwałe, należy je przyrządzać zaraz po przyniesieniu do domu. Jeśli nie jest to możliwe, trzeba je oczyścić, zagotować i wstawić do lodówki najwyżej na dwie doby.
- Należy unikać jedzenia grzybów na surowo. Nawet grzyby jadalne spożyte na surowo wywołują zatrucie.
- Gotować trzeba w naczyniach emaliowanych bez odprysków albo z żaroodpornego szkła. Sól dodawać pod koniec gotowania, duszenia.
- Grzyby są ciężko strawne. Nie należy się nimi przejadać ani jeść niedogotowanych. Nie przyrządzać też potraw z grzybów w upalne dni, na kolację nie dawać dzieciom.
Mateusz Kociński
Fot. Pixabay