Znane chipsy wycofane z półek. Niebezpieczna pomyłka w czasie pakowania

Interwencje kraj Na sygnale Najnowsze Wydarzenia Zdrowie

Do niektórych opakowań chipsów Lay’s Oven Baked trafił nie ten produkt, który powinien – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, powiadomiony przez producenta, firmę Frito Lay. W opakowaniach znalazły się chipsy zawierające składnik alergenny, ale na opakowaniach nie było o tym informacji. Mogło to być niebezpieczne dla nieświadomych konsumentów. Dlatego partia chipsów jest wycofywana z rynku.

„Frito Lay Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku wskazanej poniżej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g, ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego” – poinformował we wtorek GIS.

Jak czytamy w ostrzeżeniu, w wyniku pomyłki w zakładzie produkcyjnym doszło do zapakowania ograniczonej liczby produktów w nieprzeznaczone dla nich opakowania, co skutkowało brakiem odpowiedniej informacji o obecności składnika alergennego.

Chodzi dokładnie o partię z oznaczeniami: PLT 107 138 22:09 10 do: PLT 107 138 23:34 10, data minimalnej trwałości: 30.10.2022. Jak przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny, produkty te nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na białko mleka. Chipsy można zwrócić w sklepie, w którym zostały kupione.