ZAKRZEWO. Po raz drugi w tym roku spotkały się gminne gospodynie ? tym razem motywem przewodnim była kuchnia świąteczna.
Święta Bożego Narodzenia mają w polskiej tradycji wyjątkowe miejsce i niezwykły charakter. Gorączkowe przygotowania zakończone wielkim przeżyciem duchowym oraz czasem spędzonym wspólnie z najbliższymi pozostawiają wspomnienia na długie lata. Oprócz prezentów najczęściej z dzieciństwa zapamiętuje się przede wszystkim niepowtarzalny smak wigilijnych i świątecznych potraw tworzonych przez nasze mamy i babcie.
Dziś, w dobie wszechobecnej komercji, tradycje kulinarne kontynuują głównie koła gospodyń wiejskich, które przekazują młodszym pokoleniom dawne zwyczaje i przepisy. Jak się okazało, kuchnia świąteczna różni się od siebie w zależności od regionu kraju.
Kuchnia lokalna i regionalna obecnie jest jedną w najlepszych metod skutecznej promocji regionów, stąd też pomysł na organizację tego typu wydarzeń. Należy propagować tę wiedzę i umiejętności, przekazywać kolejnym pokoleniom, by równie skutecznie jak obecnie mogli oni promować walory lokalne i kultywować piękne, świąteczne tradycje w przyszłości.
Unoszący się w powietrzu zapach świątecznego barszczu i pierogów towarzyszył Stołowi Bożonarodzeniowemu, będącemu kontynuacją nowej inicjatywy. Przypomnijmy bowiem. że wiosną odbył się pierwszy Stół Wielkanocny. Udział w wydarzeniu brały koła z Zakrzewa, Osowca, Starej Wiśniewki, Czernic, Werska, Śmiardowa Złotowskiego i Ługów. Wszystkie one przygotowały wspaniałe popisowe potrawy, których degustacja połączona była z programem artystycznym i dyskusją na temat zwyczajów i tradycji świątecznych. a także różnic pomiędzy obchodami świąt w różnych częściach kraju.
W ramach podziękowania za udział, koła gospodyń otrzymały przyznane przez wójta gminy nagrody, które wręczyli zastępca wójta Dorota Murach wraz z przewodniczącym Rady Gminy, Krzysztofem Doroszukiem.
Organizatorem wydarzenia było KGW Zakrzewo we współpracy z pozostałymi kołami oraz Wójt Gminy Zakrzewo.
www.zakrzewo.org.pl