W dniach 24-26 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędzie się kolejna edycja Targów Smaki Regionów. Wydarzenie, podczas którego można poznać i spróbować wielu regionalnych dań i produktów pochodzących z całej Polski, stworzonych w oparciu o tradycyjne receptury. Na odwiedzających czeka moc atrakcji przygotowanych przez organizatorów.
Targi Smaki Regionów to wydarzenie, na którym uczestnicy mogą poznać i skosztować lokalnej kuchni z różnych zakątków kraju. Blisko 200 wystawców z całej Polski zaoferuje swoje produkty wytworzone z najwyższej jakości składników, w oparciu o
wypracowane przez pokolenia receptury. Region Wielkopolski podczas targów będzie reprezentowany przez 29 lokalnych producentów i przetwórców żywności, restauratorów oraz rolników. Tegoroczna edycja Targów Smaki Regionów będzie przyciągać zapachem i smakiem na specjalnej scenie kulinarnej. Gościem wydarzenia będzie Kurt Scheller – założyciel pierwszej w Polsce szkoły kulinarnej – Akademii Kulinarnej. Czas podczas targów umilać będą występy zespołów folklorystycznych jednym z nich będzie Kapela Góralska Ciupaga – finaliści programu „Mam talent!”.
Targi Smaki Regionów to wydarzenie, na którym można spróbować tego co najlepsze. Po raz kolejny producenci, przetwórcy oraz rolnicy z całej Polski zaprezentują bogactwo smaków, zapachów przy których często wracamy do lat młodości. Samorząd Województwa Wielkopolskiego jako jeden z współorganizatorów wydarzenia promuje i utrwala w świadomości uczestników unikatowe walory i cechy rodzimej tradycyjnej kuchni.
Odwiedzający wydarzenie będą mogli spróbować oraz poznać smaki wielu produktów oferowanych przez kilkuset wystawców. Wydarzenie oferuje liczne atrakcje pokazy kulinarne, którym przewodniczył będzie Kurt Scheller. Przewidziano także warsztaty edukacyjne dla najmłodszych i młodzieży szkół gastronomicznych – mówi Wicemarszałek Województwa
Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski Impreza to nie tylko prezentacje produktów i potraw. Uczestnicy wydarzenia będą mogli dokonać zakupów bezpośrednio u producentów. Targom Smaki Regionów towarzyszą również konkursy, podczas trwania targów najlepsze zaprezentowane produkty otrzymają Medal Targów Smaki Regionów. Odbędzie się także finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanego przez Polską Izbę Produktu
Regionalnego i Lokalnego. Wydarzenie rok rocznie przyciąga wielu odwiedzających, którzy chcą poznać lokalne specjały jak i zakupić zdrowe nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego.
Wydarzenie odbywające się na Międzynarodowych Targach Poznańskich przyciąga dziesiątki tysięcy odwiedzających udowadniając, że społeczeństwo ceni tradycyjną żywność. Bogaty program imprezy z oferuje liczne atrakcje skierowane do wszystkich grup wiekowych odwiedzających – mówi Wiceprezes Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Filip Bittner
Ponadto Targi są okazją do zdobycia wiedzy przez uczniów szkół gastronomicznych, którzy wezmą udział w warsztatach kulinarnych organizowanych trzeciego dnia wydarzenia pod przewodnictwem Kurta Schellera. Udział w nich weźmie blisko 600 uczniów pochodzących z powiatów: kaliskiego, ostrzeszowskiego, rawickiego, krotoszyńskiego,
wrzesińskiego i pilskiego. Na najmłodszych odwiedzających przewidziano specjalne warsztaty owocowo-warzywne oraz z wypiekania chleba.
Uczestnictwo w targach jest bezpłatne, trzydniowa impreza odbywa się w pawilonie 3A Międzynarodowych Targów Poznańskich – wejście od ul. Grunwaldzkiej.
Bartosz Zalas