Salmonella w mięsie z Biedronki i Lidla!

Chodzież Czarnków Na sygnale Najnowsze Piła Trzcianka Wałcz Wydarzenia Złotów

Informacje przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. Podejrzane partie mięsa są już usuwane ze sklepów.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed dwiema partiami mięsa, które wyprodukowane zostały przez firmę Animex dla sieci Biedronka i Lidl. 

Chodzi o partie produktu wyprodukowanego dla sieci sklepów Biedronka – sznycel z fileta z piersi kurczaka 300 g z terminem trwałości 07.03.2021 r. i o numerze partii: 2272003053.

W przypadku mięsa sprzedawanego przez sieć sklepów Lidl chodzi o mięso mielone z fileta kurczaka 400 g. Numer partii: 2261003858.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu. 

?Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy ? informuje w specjalnym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny.

I radzi: W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

(Red.)

Fot. GIS