W Punktach Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych na terenie Związku Międzygminnego „PRGOK” stanęły słoikowe regały. To specjalne półki, na których można zostawić puste słoiki lub je stamtąd zabrać ze sobą do domu. Słoikowe regały są specjalnie oznaczone, żeby nie było wątpliwości do czego służą.
Słoiki nie powinny trafić do pojemnika na odpady. To przecież przedmiot, który można wykorzystać wiele razy. Wystarczy tylko słoik umyć i można ponownie zamknąć w nim różne przysmaki. Niestety słoiki wciąż są wyrzucane. Czas powiedzieć temu stop i zrobić coś, by słoiki dostały drugie życie. Tak powstał pomysł na słoikowe regały w PSZOK-ach– wyjaśnia Elżbieta Sieg, Przewodnicząca Zarządu Związku Międzygminnego „Pilski Region Gospodarki Odpadami Komunalnymi”. I dodaje: – Zachęcam wszystkich mieszkańców do korzystania z regałów, zarówno do zostawiania niepotrzebnych słoików, jak również do sięgania po nie.
Słoiki można przynosić lub zabrać ze sobą w godzinach pracy Punktów Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych: w Pile od poniedziałku do piątku w godzinach od 10.00 do 18.00 i w soboty od godziny 10.00 do 14.00, w pozostałych PSZOK-ach na terenie ZM „PRGOK” w poniedziałki, środy i soboty w godzinach od 9.00 do 17.00. Oczywiście nie ponosi się za to żadnych dodatkowych opłat. Wystarczy przy wjeździe do PSZOK-u powiedzieć pracownikowi, że chce się skorzystać ze słoikowego regału.
– Należy podkreślić, że wszystkie słoikowe regały zostały wykonane samodzielnie przez pracowników PSZOK-ów z przedmiotów, które zostały przywiezione przez mieszkańców. Dzięki temu stare szafy, regały, skrzynki, a nawet opony i skrzydła okienne dostały drugie życie – mówi Przewodnicząca Elżbieta Sieg.
Mitem jest, że słoiki w domu przydają się tylko latem, gdy przygotowujemy przetwory z warzyw i owoców. Wekowanie potraw to świetny sposób na to, by nie marnować żywności.
W słoiku można zamknąć domową zupę, sos, bigos, gulasz, smalec, w słoikach można przechowywać również mięsa i kiełbasy (np. pyszną kiełbasę słoikową). Warto o tym pamiętać szczególnie teraz, gdy święta za pasem.
– Z suto zastawionych świątecznych stołów często zostaje sporo jedzenia, które niestety często ląduje w koszu na odpady. Zamiast wyrzucać, wiele potraw można zawekować i ze smakiem zjeść po świętach – radzi szefowa ZM „PRGOK”.
Teraz już nie trzeba zastanawiać się skąd wziąć słoiki ani nie trzeba jechać po nie do sklepu. Wystarczy odwiedzić jeden z PSZOK-ów i sprawdzić co znajduje się na słoikowym regale.
Sporządziła:
Dorota Bonzel, spec. ds. informacji, edukacji ekologicznej i gospodarki odpadami