UCZNIOWIE PILSKIEGO GASTRONOMIKA ZAKOŃCZYLI STAŻ W TURCJI

Edukacja kraj Kultura Najnowsze Piła Podróże Wydarzenia

Piętnaścioro uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z dwoma opiekunami – panią Violettą Schott oraz Małgorzatą Aksamit zakończyło trzytygodniowy staż zagraniczny w mieście Antalya w Turcji. Staż realizowany był w dniach 05-23.09.2022r. Wyjazd został zorganizowany w ramach projektu 2020-1-PL01-KA102-079081 – „Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu” – Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego.

Uczniowie kształcący się w zawodach: kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych odbyli staż w kompleksie restauracji, barów i kawiarni położonym na terenie malowniczego parku Hayat Park w Konyaalti – turystycznej dzielnicy Antalyi. Uczennice kształcące się w zawodzie technik hotelarstwa odbyły staż w obiekcie Gülizar Hotel w tej samej dzielnicy.

Stażyści zostali bardzo serdecznie przyjęci przez pracowników zakładów pracy oraz organizację przyjmującą. Bardzo szybko nawiązali bardzo dobry kontakt z tureckimi pracownikami. Swoją praktykę realizowali od poniedziałku do piątku, a w weekendy mieli okazję poznać bliżej miasto oraz okolicę. W pierwszy weekend odbyła się wycieczka do Pamukkale – (tur. Bawełniany zamek lub Bawełniana twierdza) – miejscowość słynąca z wapiennych osadów powstałych na zboczu góry Cökelez. Odwiedzili również słynne Tureckie Malediwy – czyli Jezioro Salda. W następny weekend całodniowa wycieczka do malowniczej Alanyi, gdzie mieli okazję przejechać się kolejką gondolową Teleferik – kursującą na górę z widokiem na całe wybrzeże miasta. Kolejny dzień spędzili równie  aktywnie – wędrując w góry, by zobaczyć ognie Chimera (tur. Yanar taş) – miejsce naturalnego wypływu gazu ziemnego, gdzie upiekli kiełbaski i pianki. W międzyczasie mieli  okazję zobaczyć najpiękniejsze wodospady w Antalyi i okolicy, zwiedzić lokalne bazary oraz inne ważne historycznie miejsca. Organizacja przyjmująca – Anatolia Mobility Turkey na bieżąco dostosowywała program kulturowy do potrzeb grupy, a zadowolenie młodzieży stawiała sobie na pierwszym miejscu poprzez zapewnienie najwyższej jakości mobilności.

Dzięki odbyciu stażu w Turcji młodzież rozwinęła swoje kompetencje zawodowe, językowe oraz interpersonalne, które z pewnością będą cennym atutem w przyszłej karierze zawodowej zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Na zakończenie stażu uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające ich nowe umiejętności i zdobyte doświadczenie podczas uroczystej ceremonii, którą zorganizowały lokalne władze dzielnicy Konyaalti.
Uczniowie pilskiego Gastronomika zakończyli staż w Turcji – Powiat Pilski