Jadły nawet niejadki

Najnowsze Piła Wydarzenia

PIŁA. Ser z ziemniaka, zupa z liści, kiszona marchewka i chipsy z obierek ziemniaka – tych i innych niecodziennych potraw można było spróbować podczas Ekośrody u Wyspiarza.

14 lipca w gościnnych progach Wyspiarza społecznicy z KDK próbowali przekonać pilan, że dbanie o przyrodę na co dzień jest proste, intuicyjne i tanie. Zainteresowanie tematem było duże.

Zgodnie z powiedzeniem, że droga do serca wiedzie przez żołądek, postanowiliśmy przekonać do ekologicznych nawyków za pomocą jedzenia. Nasza członkini Dagmara Hoffmann przygotowała pyszne potrawy wegetariańskie w duchu zero waste. Użyła produktów, które zwykle trafiają do pojemnika na odpady. Jadły nawet niejadki – zapewnia Zuzanna Błaszczyk-Koniecko, specjalista do spraw komunikacji i wizerunku w Altvater Piła, koordynatorka KDK.

Marnujemy ogromne ilości jedzenia. Często nie wiemy jak tę żywność przetworzyć. Nie mamy świadomości, że coś, co zwykle trafia do śmietnika, a w najlepszym razie do kompostownika, w ogóle można zjeść – dodaje prowadząca warsztaty Dagmara Hoffmann.

Przyszłam tutaj z ciekawości. Trudno było mi wyobrazić sobie ser z ziemniaka i zupę z liści. Przyznam szczerze, że podchodziłam do tego sceptycznie, ale okazało się, że potrawy były naprawdę bardzo smaczne – opowiada jedna z uczestniczek warsztatów. – Kiszonki, ser, twaróg i zupa na pewno na stałe zagoszczą na moim stole, bo staramy się z rodziną ograniczać ilość zjadanego mięsa. Czasami brakuje nam inspiracji na nowe potrawy. Te, których próbowałam podczas warsztatów, są tak niecodzienne, że wcześniej nigdzie się z nimi nie zetknęłam.

Największymi hitami środowych warsztatów były ser z ziemniaka i zupa z liści. Na prośbę uczestników warsztatów podajemy więc przepisy.

Ser z ziemniaka: ugotować 4 ziemniaki, dodać 4 łyżki oleju, 3 łyżki płatków drożdżowych i ulubione przyprawy, zmiksować.

Zupa z liści: na tłuszczu zeszklić cebulę, dodać liście rzodkiewki, kalarepy i marchwi, dołożyć pokrojonego ziemniaka, przesmażyć, zalać bulionem warzywnym, gotować aż ziemniak zmięknie, zmiksować.

Kolejne spotkanie z cyklu Ekośroda u Wyspiarza odbędzie się 28 lipca. Tego dnia dr Paweł Michał Owsianny z Nadnoteckiego Instytutu UAM i Pile i Grzesiek Marciniak Jr. z Młodzieżowego Strajku Klimatycznego odpowiedzą na pytanie jak uratować świat przed katastrofą klimatyczną. Przyczynkiem do dyskusji będzie film ?Można panikować? Johnatana L. Ramseya. 11 sierpnia z kolei odbędą się warsztaty wytwarzania kosmetyków zero waste, które poprowadzi Joanna Przybył z Warsztatowni.

Materiał prasowy
Altvater Piła