Codziennie nasze ręce dotykają wielu rzeczy, co zwiększa ryzyko przeniesienia z ich powierzchni drobnoustrojów chorobotwórczych. Sprzyja to rozwojowi wielu chorób wirusowych i pasożytniczych. Dlatego szczególnie w okresie od 10 do 14 lipca przypominamy o konieczności mycia rąk obchodząc Tydzień Higieny Rąk.
Jeśli nie myjemy rąk lub robimy to zbyt rzadko, drobnoustroje namnażają się na nich
i wywoływać mogą tak zwane choroby brudnych rąk. Występujące objawy powodować mogą zaburzenia jelitowo-żołądkowe lub przypominać przeziębienie. Do wspomnianych objawów należą m.in. wymioty, biegunka, gorączka, a nawet wysypka. Niektóre choroby nie są groźne i same mijają. Jednak inne, jak wirusowe zapalenie wątroby typu A i typu E, czy Salmonella
i czerwonka bakteryjna, poważnie zagrażają naszemu zdrowiu i nie wolno ich lekceważyć.
Mycie rąk usuwa zabrudzenia i pozwala mechanicznie usunąć drobnoustroje należące do flory przejściowej, a dezynfekcja eliminuje florę stałą. Mycie rąk powinno być postrzegane jako podstawowa metoda zapobiegania zakażeniom i przenoszeniem się drobnoustrojów chorobotwórczych.
Kiedy myć ręce
Jak najczęściej! Zawsze po:
• powrocie do domu
• korzystaniu z toalety lub zmienieniu dziecku pieluszki
• kasłaniu lub kichaniu lub wydmuchiwaniu nosa
• zabawie ze zwierzakiem lub sprzątaniu po nim
• dotykaniu pieniędzy
• wyjściu z placówki zdrowotnej lub apteki
• korzystaniu z komunikacji
• wyniesieniu śmieci
• obróbce niegotowanego mięsa, ryb oraz jajek.
I zawsze przed:
• dotykaniem produktów spożywczych
• przygotowywaniem posiłku
• jedzeniem lub karmieniem dziecka
• zmianą soczewek kontaktowych lub dotykaniem oka z innego powodu.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wałczu